Hellin Lastenhoito

Ajankohtaista

Tietoa. Keskustelua.

Välipalat

Kokemukseni mukaan puistotätitoiminnassa ei ole yleensä suosittu välipalojen syöttämistä. Suositukseni onkin, että lapsi pääsee puistoon leikkimään hyvin syötettynä ja sopivissa varusteissa. Puistoilun jälkeen lounas maistuu tosi hyvin ja sitten vielä ihanat pitkät päikkärit päälle.

Minulla ei ole kokemusta siitä, että välipalojen syöminen puistotätitoiminnassa lisäisi lasten viihtyvyyttä tai poistaisi mahdollista ikävää. Toisaalta, minulla ei myöskään ole kokemusta siitä, mitä hyvää säännöllisen välipalatuokion pitäminen toisi tullessaan. Suhtaudun siihen varauksella ainakin näiden seikkojen takia:

  • Annoskateus iskee helposti aikuisellekin
  • Lokit bongaavat syötävän nopeasti ja saapuvat lokkeilemaan
  • En voi varmistaa, ettei kenenkään kädestä putoaisi ruokaa maahan ja eksyisi likaisena suuhun
  • Leikkipaikan roskis on usein ihan täynnä jolloin eväshetken roskien sijoittelu voi olla hankalaa

Osa aikuisista kärsii ylipainosta. Itsensä "lohduttaminen" ruoalla on lisääntynyt eikä se ole välttämättä hyvä asia. Lasten lihavuus on kasvussa ja perheiden yhteisiin ruokahetkiin käytetty aika on vähentynyt.

Tätä taustaa vasten suosin sitä ajatusta, että lapsia on hyvä totuttaa pienestä pitäen säännöllisiin ruoka-aikoihin ja siihen, ettei naposteltavaa ole koko ajan käsillä. Nälkä on terve tunne ja sen tyydyttäminen kunnon ruokailulla yhdessä muiden kanssa lienee yksi ihmiselon iloista?

P.S. Kuumalla ilmalla vesipullo on tosi tärkeä myös puistotätitoiminnassa. Harvat hetket ovat yhtä ihania kuin lasten yhteinen juomatauko; nauravat "kaikkensa antaneet" pienet lapset istumassa rivissä vierekkäin värikkäät juomapullot käsissään.

Ihanaa kesän jatkoa kaikille!

Kristiina Ruuskanen

(Alkuperäinen teksti julkaistu edellisessä blogissani 9.6.2016)