Hellin Lastenhoito

Ajankohtaista

Tietoa. Keskustelua.

Suositus lapsen yksityisyydestä somessa yllättävän tiukka

Tuleva kesä on ihanien kesäkuvien aikaa. Lapsistaan tulee otettua tsiljoona kuvaa kaikkina vuodenaikoina, mutta kesällä erityisen paljon. Osa otoksista päätyy suoraan vanhempien some-kanaville. Luettuani Lastensuojelun Keskusliiton selvityksen Lapsen yksityisyyden suoja digitaalisessa mediassa ja siinä esitetyt suositukset, olen hämmästynyt kuinka suuri ero todellisuuden ja suositusten välillä onkaan. Selvityksessä todetaan:

"Lapsen yksityisyyttä loukkaavaksi voidaan lapsen itsemääräämisoikeuden näkökulmasta lukea kaikki digitaaliseen mediaan tapahtuva tietojen levittäminen, johon lapsi ei ole antanut suostumustaan. On epäeettistä julkaista lapsesta tietoja ja kuvia, jos siihen ei ole lapsen suostumusta. Toisaalta voidaan kysyä, onko todella tarpeen kieltää esim. vanhempia julkaisemasta lasten kuvia ja kirjoittamasta harmittomia päivän tapahtumia pienestä vauvastaan tai päiväkoti­ikäisestä lapsestaan." (Tervo, Jaana. Suositukset lapsen yksityisyyden suojaamiseksi digitaalisessa mediassa, teoksessa Lapsen yksityisyyden suoja digitaalisessa mediassa, 2016, s. 87.) 

Näitä harmittomiksi koettuja tai ilman sen suurempaa pohdintaa julkaistuja päivityksiä riittää, missä siis menee raja?

Lapset voivat myöhemmällä iällä kokea pikkulapsiajan nettijalanjälkensä kiusalliseksi. He voivat haluta rakentaa some-läsnäolonsa kokonaan itse, ilman vanhempien tekemiä päivityksiä. Suosituksessa muistutetaan, että julkaistuja kuvia ja päivityksiä ei välttämättä saa koskaan pois netistä.

Pienimmän mahdollisen haitan aiheuttamisen näkökulmasta seuraavat tiukat suositukset saavat ymmärrykseni. Jos vaakalaudalla on lapsen tuleva häpeä, ahdistus tai pettymys tehdyistä julkaisuista versus vanhemman sen hetkinen mieliteko julkaista kiva kuva tai päivitys lapsestaan, moni vanhempi varmasti pidättäytyy julkaisuista - kunhan vain tiedostaa lapsen oikeuden yksityisyyden suojaan digitaalisessakin mediassa.

"Arkaluonteiset tiedot ja niitä paljastavat kuvat: Arkaluonteisia tietoja tai kuvia lapsesta ei tule laittaa digitaaliseen mediaan.

Ns. Viattomat kuvat ja tiedot: Pidä lähtökohtana, ettet julkaise lapsesta kuvia ja tietoja digitaalisessa mediassa. Lapsen ikä ja kehitystaso ratkaisevat, voidaanko jotain julkaista, jos lapselta on saatu suostumus. Jos lapsi on niin pieni, ettei kykene ilmaisemaan itseään, pohdi asiaa lapsen yksityisyyden suojan kannalta. Esim. onko julkaiseminen välttämätöntä? Mitä seurauksia julkaisemisella voi olla lapsen myöhemmässä elämässä."
(Tervo, Jaana, 2016. s. 89)

Kuten otsikossa totesin, suositus lasten yksityisyydestä somessa on yllättävän tiukka. Ensireaktioni oli asettua puolustuskannalle, että mitä haittaa siitä muka on jos julkaisee kauniita ja rakastavia pikkulapsikuvia tai päivityksiä. Sitten aloin miettimään, että mitä olisin itse teininä miettinyt jos muut nuoret olisivat päässeet käsiksi vauvakuviini. En todellakaan olisi tykännyt. Kotialbumista kuvat eivät väärin tai epätoivottuihin käsiin helposti päässeet, mutta miten voikaan käydä nettimaailmassa?

Lastensuojelun Keskusliiton tiedote: Lapsella on oikeus yksityisyydensuojaan verkossa (14.3.2016)

(Alkuperäinen teksti on julkaistu edellisessä blogissani 21.5.2016)